3 Σεπτεμβρίου, 2022

Με σύμμαχο την τεχνολογία ο Ηρακλής βάζει πλώρη για υψηλούς στόχους.

Οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή καθημερινά προπονούνται με γιλέκα που διαθέτουν GPS ώστε να αναλύονται τα αποτελέσματα τους απο το προπονητικό τιm

Επιπλέον επιστρατεύτηκε και κάμερα VEO που είναι ένα σύστημα καταγραφής και χάρη στον ειδικό σχεδιασμό της, μπορεί να καλύπτει συνεχώς όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, «σκανάροντας» κάθε κίνηση και απόλυτο εργαλείο για την καταγραφή υλικού με στόχο τη μετέπειτα ανάλυση του από τα προπονητικά επιτελεία των συλλόγων.

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει αυξημένες απαιτήσεις σε τεχνικό και τακτικό επίπεδο. Αν προσθέσουμε την ποσοτική αύξηση των αγώνων αλλά και την συχνότητα των παιχνιδιών, τότε είναι επιβεβλημένη η συστηματική παρακολούθηση του φορτίου του ποδοσφαιριστή τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα.

Το GPS προσφέρει πολλές και διάφορες παραμέτρους για την παρακολούθηση του εξωτερικού φορτίου κάθε ποδοσφαιριστή. Μερικές από τις πιο δημοφιλής παραμέτρους που χρησιμοποιούνται στο ποδόσφαιρο είναι:

Απόσταση που έχει διανύσει ο ποδοσφαιριστής (Total Distance). Συνήθως μετριέται σε χιλιόμετρα

Μέγιστη ταχύτητα

Ζώνες ταχύτητας: Περπάτημα (0-7 χλμ.), Τρέξιμο σε χαμηλή ταχύτητα (7-13 χλμ.), Τρέξιμο σε μέτρια ταχύτητα (13-18 χλμ.), Τρέξιμο σε υψηλή ταχύτητα (18-21 χλμ.) και Σπριντ (> 21 χλμ.) (Cummins et al., 2013)

Επιταχύνσεις (Acceleration)

Επιβραδύνσεις (Deceleration)

Συνολική επιβάρυνση (Total Load)

Απόσταση που έχει καλυφθεί με τρέξιμο υψηλής ταχύτητας (19.8 έως 25.2 χλμ.)

Απόσταση που έχει καλυφθεί με σπριντ (> 25.2 χλμ.)

Μετά το τέλος της προπόνησης/αγώνα ο υπεύθυνος για τα GPS έχει πρόσβαση στα δεδομένα τα οποία μπορεί να αναλύσει. Τα σύγχρονα GPS έχουν και τη δυνατότητα παρακολούθησης του προπονητικού φορτίου ζωντανά ενώ εξελίσσεται η προπόνηση/αγώνας μέσω tablet ή κινητού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ακόμα πιο άμεση παρακολούθηση του φορτίου για κάθε ποδοσφαιριστή και των λήψεων αποφάσεων άμεσα.

Η συλλογή δεδομένων από το GPS μπορεί να δώσει σημαντική ανατροφοδότηση τόσο στο προπονητικό επιτελείο μιας ομάδας όσο και στον γυμναστή όσον αφορά τις αποφάσεις για το προπονητικό φορτίο αλλά και την επιστροφή ενός τραυματισμένου ποδοσφαιριστή. Ο στόχος αυτής της ανατροφοδότησης είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης και η αποφυγή τραυματισμών. Παραδείγματος χάριν ο γυμναστής γνωρίζοντας τις παραμέτρους κάθε ποδοσφαιριστή από τον αγώνα μπορεί να σχεδιάσει την προπόνηση φυσικής κατάστασης μέσα στην εβδομάδα ώστε το προπονητικό φορτίο να είναι ισάξιο ή σχεδόν ίδιο με αυτό του αγώνα. Με αυτό το τρόπο οι αθλητές μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους αλλά και να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω μη έκθεσης σε υψηλές εντάσεις προπόνησης.

Με τη χρήση του GPS είναι επίσης εφικτή η ασφαλής επιστροφή ενός τραυματισμένου ποδοσφαιριστή στην αγωνιστική δράση. Αυτό μπορεί να γίνει με το να παρακολουθεί ο γυμναστής τις παραμέτρους από το GPS και με βάση αυτές να οδηγεί τον ποδοσφαιριστή στην σταδιακή επιβάρυνση ώστε να επανέλθει ομαλά χωρίς κίνδυνο να τραυματιστεί ξανά.

Επιπρόσθετα τα δεδομένα από το GPS βοηθάνε τον γυμναστή μαζί με το προπονητικό επιτελείο στον περιοδισμό της προπόνησης. Ειδικότερα στον μικρόκυκλο (εβδομαδιαία) το τεχνικό επιτελείο έχοντας σαν βάση τις παραμέτρους από το παιχνίδι προγραμματίζει τις προπονήσεις της εβδομάδας ανάλογα (π.χ. οι προπονήσεις τις ημέρες +3 και +4 μετά τον αγώνα είναι οι πιο απαιτητικές και ο σκοπός είναι να προσομοιάσουν τις παραμέτρους του αγώνα).

Το προϊόν της VEO Technologies ApS είναι ένα σύστημα καταγραφής με κάμερα, η οποία, χάρη στον ειδικό σχεδιασμό της, μπορεί να καλύπτει συνεχώς όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, «σκανάροντας» κάθε κίνηση σε κάθε του γωνία, γεγονός που την κάνει το απόλυτο εργαλείο για την καταγραφή υλικού με στόχο τη μετέπειτα ανάλυση του από τα προπονητικά επιτελεία των συλλόγων.

Μαζί με την κάμερα μπορεί να αγοραστεί και τρίποδο, που έχει τη δυνατότητα να εκτείνει το στήλο του ως τα 7 μέτρα, προσφέροντας καλύτερη γωνία για την καταγραφή της δράσης. Ο προπονητής χρειάζεται μόνο να πατήσει το κουμπί της «εγγραφής» από το κινητό του και τα υπόλοιπα αφήνονται… στο σύστημα.

Κατά την αποθήκευση του υλικού στη βάση δεδομένων του κάθε χρήστη, το εργαλείο της VEO διαχωριζει το πρώτο και το δεύτερο ημίχρονο, αλλά και φάσεις που ξεχώρισαν, όπως τα γκολ, κάνοντας ευκολότερη τη ζωή του προπονητή που ακολούθως θα ανατρέξει στο υλικό για να το αναλύσει, να το επεξεργαστεί και να το μοιραστεί με τους ποδοσφαιριστές και τους συνεργάτες του.

Ο διαμοιρασμός του υλικού είναι ένα από τα… δυνατά σημεία της πλατφόρμας VEO: κάθε ποδοσφαιριστής έχει το δικό του προφίλ, συνδέονται όλοι μεταξύ τους στην πλατφόρμα ως μέλη του συλλόγου που εκπροσωπούν και οι προπονητές μπορούν να στείλουν ως προσωπικό ή ομαδικό μήνυμα σε όποιον ή όποιους θελουν, όποια φάση θέλουν, ανά πάσα στιγμή, ώστε να του επισημάνουν θετικά και αρνητικά στοιχεία που εντόπισαν και να τον βοηθήσουν εύκολα, άμεσα και γρήγορα να καταλάβει το σωστό ή το λάθος που έπραξε.